Olaszországi ingatlanvásárlás S05E22

Régen jelentkeztem. Ennek oka, hogy nem akartam magamból hülyét csinálni. A felújítási munkálatok végzése közben többször számoltam az időmmel. Ha napi 2-3 órát dolgozom és csak hétköznap, évente 2 hónapot, akkor 5 év múlva leszek készen. Eközben a leccei házunkban az egyik lakás felújítását megkezdte egy vállalkozó, vele felmérettem a San Cataldo-i lakásomat, majd egy másik vállalkozóval is, akit a sógorom nemrég ismert meg. Szerencsémre az utóbbit választottam, akit Faustonak hívnak. Nem meglepő módon azzal, hogy két raklap szerszám és anyag a helyszínen volt, már nem turista árakat kaptam. Múlt hétvégén voltam lent Leccében, Fausto elkészült a San Cataldo-i lakásommal (már csak pár simítás hiányzik), a házunkban lévő lakás meg nyár óta áll. Leccei lent létem oka az volt, hogy átvegyem az eddigi munkákat és pár dolgot még kiválasszak (csap, wc, bidé, mosdó, zuhany) a boltban.

Fausto emberei nettó 40-45 nm-et újítottak fel nekem, valamint külső festést csinálták meg. Kicserélték az összes vízvezetéket és elektromos hálózatot, villanykapcsolókat és konnektorokat. Burkoltak, festettek, mázoltak. Burkolóanyagot én adtam, minden mást ó hozott. Max 20.000 euró lesz a számla vége. Eddig 18.000 eurót fizettem neki. Elrohanni nem fog, mert a családnak több ingatlant is felújít most a cége, valamint elég bizalom gerjesztő a figura. Megszólalásig George Clooney feje van. Látszik rajta, hogy imád építeni.

Amikor megbíztam Faustot a feleségem kérdezte, hogy akkor feleslegesen dolgoztam eddig? Nevettem. Mondtam neki, nem hiszem. Ugyanis én sohasem dolgozom feleslegesen, mert már most spóroltam Sergiohoz képest 40.000 eurót. Sergio nagyon le akart venni pénzzel, megszimatolta, hogy van. Így még tavasszal elengedtem Sergiot.

Azért is írtam ide ilyen régen, mert Budapesten egy jóval nagyobb ingatlanprojektbe kezdtem és az most elvonja a figyelmem. Ahhoz képest a San Cataldo-i kaland egy hétvégi kikapcsolódás. 🙂

Faustotól már csak a kulcsra várok és az elszámolásra. Aztán bevásárolok itthon és lemegyek berendezni. Mint korábban írtam ott lent az ágy mérete 190×80, ami itt északra ma már nagyon kicsi. Ha esetleg kiadom ez is egy versenyelőny lesz. Na meg nekem is elfogadhatatlan az ottani méret.

Apropó kiadás. Azon gondolkodtam mi a helyes önköltségszámítás. Számoljak-e az ingatlan értékének alternatív hozamával vagy sem? Arra jutottam, ha nagyon hosszú távon (50+ év) nézem akkor biztosan nem kell, ha rövid távon, akkor meg igen. Nagyon hosszú távon, egy alternatív biztos hozam (pl. államkötvény) és az ingatlan értéknövekedés kb hasonló. Amortizációval viszont kell számolnom. Ha az érték 2%-át veszem a bekerülési költségnek valamint hozzáadom a rezsit és az adókat, akkor kijön évi 6.000 euró. Ha 10 hétre ezt leosztom (hosszabb a szezon, de mondjuk én annyit vagyok ott), akkor önköltségi áron nekem heti 600 euróba kerül az ingatlan lakottan. Vagyis bárkit meghívok egy hétre az olyan, mintha adnék neki 600 eurót ajándékba. Ha pedig ehhez a heti 600 euróhoz hozzáadom a takarítást (kb 50 euró per alkalom) és a jutalékokat, akkor 1.000 euró per hét alatt nem kínálhatom ki az ingatlant, mert veszteséget termelek. Persze, ha nem csak 10 hétre adom ki, hanem hosszabban, akkor tudom javítani a versenyképességemet.

Összességében, ha keresni akarok vele, vagy kifizettetni a munkám, akkor reálisan 1.500 eurót kellene kérnem érte hetente vagy inkább álljon üresen. 1500 eurónál maradna rajta nekem 350 euró. Maga a kiadás nem csak annyi, hogy átadok egy kulcscsomót, hanem a bérlő jogot formál arra, ha van valami problémája abban legyek segítségére. Ezzel nincs bajom, ha ez ellentételezve van valamelyest, hiszen a szumma idő az maga az élet, az meg nekem is egy korlátos erőforrás. A másik probléma ami felléphet, hogy én nem akarom, az olyan emberek társaságát akiknek nem tudok jót adni. Nekik inkább a helyszínen visszaadnám a pénzüket és elbúcsúznék tőlük. Lehet nem nekem való a kiadás. Jó embereket szívesen megismerek, de a rosszakért én fizetnék, hogy ne szerepeljenek az életemben. Az egyik ismerősöm ezt úgy oldja meg, hogy csak ismerős és annak ismerőse jöhet bérelni, más nem. Ez egy működő megoldás lehet nálam is.