a Olaszországi ingatlanvásárlás S01E01 – Olaszországi Ingatlanvásárlás

Olaszországi ingatlanvásárlás S01E01

Korábban a hup.hu-n egy szavazás alatt ( link ) felmerült, hogy aki távmunkában dolgozik az akár lakhatna mondjuk a tengerparton is.

Jómagam tavaly nyár óta játszom a gondolattal, hogy milyen jó lenne egy ilyen ingatlan.
Az ötlet racionalizálása során felmerültek az alábbi érvek (+/-):
+ Három gyereknek nem két hét lenne a nyaralás, hanem két hónap
+ olaszországi rezidensként alanyi jogon van TB-m
+ Olaszországban az első ingatlanra nincs adó (Balatonon meg horror.)
+ a gyerekek megtanulhatnak egy nyelvet
+ iszonyatosan lent vannak az árak (befektetés)
+ a fürdési szezon nem 1 hónap (lásd. Balaton) hanem 3-4 hónap.
– messze van
– nem beszélem a nyelvet (olaszul jól tudók szerint a helyiek sem) 😛

A kiszemelt terület a Salentói-félsziget lett, konkrétan Lecce. Első körben tengerparti házon gondolkodtam, de hamar rájöttem, hogy az nagy szívás az esetleges betörések miatt és a szezonon kívüli tartózkodáskor is. Bár Lecceben sohasem voltam még télen, de a nyári élet veri a budapestit. A félsziget árai (nem az ingatlan) egy budapestivel azonosnak helyenként olcsóbbnak mondható.

Ha valakinek kedve támad ingatlanokat nézni:
https://www.immobiliare.it/
https://www.casa.it/
https://www.subito.it/

A félszigeten egy 100nm-es lakás ami átlagosnak mondható az kb 100.000 euró középáron. Ha az ember egy kisebb települést szemel ki magának, ami messzebb van (15-20 km) a tengertől, ott az árak ennek a fele vagy harmada is lehet helyenként. Jobb helyeken 1000-1500 euró egy négyzetméter állapottól függően. Ezek az árak jelenleg kb 30%-ka a 8 évvel ezelőtti áraknak. Dél-Olaszországban az ingatlanpiacon kb az van, mint nálunk 2013-2015 között.

Az ingatlan vásárláshoz kerestem egy budapesti ügyvédi irodát aki olasz-magyar és rendelkezik rezidens olaszországi partnerirodával. Magához a tranzakcióhoz nem kell ügyvéd, mert ott az ingatlanos és a közjegyző intézi az adás-vétel folyamatát, kötelezően védve mind a két felet. A vevő is a közjegyzőnek fizet. Ügyvéd ahhoz kell nekem, hogy be legyen védve a seggem. Az olaszok ugyanis olyanokat is hajlandóak állítani amiről nincs papírjuk, pl az a parkolóhely a lakáshoz tartozik, közben erről semmije sincs csak odaszokott állni. Fontos, hogy az adás-vétel vagy tolmáccsal vagy hivatalos fordítással jöhet csak létre, mivel nem beszélek olaszul.
Maga a [url=http://studiolegalebudapest.hu/]budapesti ügyvédi iroda[/url] 500 euro-ért átvilágítja az ingatlant (megnézi a társasházi alapítói okiratot is), majd további 1000 euróért bábáskodik az ügy felett. Tudom nem kevés pénz, de nekem így elég kiválasztanom és megalkudnom az ingatlanra, majd megadnia az ügyvédeim számát a többit ők lebeszélik és egyben tolmácsolnak is nekem (nem jönnek le a helyszínre, irodából intéznek mindent).
Fontos megemlítenem, hogy Olaszországban, ha az ingatlan nem egyezik a tervrajzzal akkor nem írják át az új tulajdonos nevére. Ha veszel egy ingatlant és bejelentkezel, akkor egyszer ellenőrzik, hogy ott laksz-e, többször nem. Ha nem jelentkezel be rezidensnek, akkor van ingatlanadó és az illeték is jóval magasabb továbbá nincs TB-d. Nagyon fontos az is, ha az ingatlanon adótartózás van, azt nagyon nehéz és kockázatos megvenni (gondolom: ott is sorba állnak a helyi NER lovagok érte). Engem egy ilyentől az olasz ügyvédem eltanácsolt.

Ingatlanirodáknál nem beszélnek angolul csak olaszul. Ez persze idegesítő, de ha nem így lenne, már az árak sem itt lennének. Lehet nyári hobbinak ingatlanokat kellene árulni Dél-Olaszországban. 🙂
Szerencsére találtam egy hölgyet, aki pár éve költözött „oda” (120 km Leccétől) és cca napi 100 euroért kiszáll és fordít helyben, így a megoldás az lesz, hogy első nap körbemegyek az irodákba és rámutatok a kívánt ingatlanokra, majd ha lesz időpont és cím azt emailben várom, így már a helyi olasz-magyar segítségem nélkül is boldogulok, mert ha tetszik az ingatlan akkor bekapcsolom a budapesti ügyvédi irodát.

Eddig egy irodát találtam ahol beszélnek angolul, illetve egy hölgy Dominika. Ők azok:
https://www.immobiliare.it/agenzie_immobiliari/punto-casa-lecce.html
A legdurvább, hogy külföldi számról hívom és nem veszik fel a telefont (sem az ingatlanosok, sem az ingatlantulajdonosok). Angol nyelvű email-re nem válaszolnak. Tegnap készíttettem egy sablon olasz nyelvű levelet és most azt küldöm nekik. Hátha. 🙂

Szóval hiába van rá pénzed és szándékod, nehéz innen olaszországi ingatlant venni. Pedig egy informatikát szerető ember, a technológia segítségével személyes megjelenés nélkül is merne vásárolni. Ne feledjük, ha ez ott lent délen pozitívan változik, akkor azt majd meglátjuk az ingatlanárakon is. A posztom alapján senkinek sem ajánlom az ingatlan vásárlást, csak azt állítom, hogy számomra jó ötletnek tűnik.

Rezsi:
Na ez sokkal olcsóbb ott, mint itthon. Kezdve azzal, hogy télen kb egy szezonban 100 euró a gázszámlád. (Állítólag, a hirdetések szerint.)

8 hozzászólás “Olaszországi ingatlanvásárlás S01E01” bejegyzéshez

 1. Kedves Zoli,
  Nagy örömmel ,lekesedéssel olvasom a blogod.
  Fantasztikus,hogy vannak ilyen ònzetlen emberek,mint Te:)
  Szretnék hasonló projectbe belevágni,azonban lenne pár kérdésem.
  Megkaphatom a mailcímed esetleg?
  Nagyon köszönöm:)

  Timi

 2. Szia!

  Nagyon jó, hogy vezeted ezt a blogot.
  Hasonló projektbe szeretnék én is kezdeni. Lenne pár általános és pár specifikus kérdésem is. Tudnánk esetleg valamikor beszélni?

  üdv, Norbi

 3. Spot on with this write-up, I truly think this website needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to
  read more, thanks for the information!

 4. Szia Zoli!
  A Kiszámoló oldalán olvastam a februárban közzétett blogodat. Nagyon tetszik, gratulálok!
  Érdeklődnék, hogy esetleg tudsze-e ajánlani spanyolországi lakás tulajdonost, aki szintén ilyen blogot ír mint Te.
  Előre is köszönöm szépen.
  És gratulálok mégegyszer.
  Üdvözlettel: Gabi

  1. Nem ismerek ilyet. Közvetlen ismerőseim 10++ éve vettek lakást Spanyolországban, minden más információm nekem is csak másodlagos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük