a Olaszországi ingatlanvásárlás S01E09 – Olaszországi Ingatlanvásárlás

Olaszországi ingatlanvásárlás S01E09

Hétfő
Ahogyan terveztem az első napon 1000 km-t vezettem a másodikon pedig a maradék 680 km-t. A szállásom rendben volt, bár kb nulla igénnyel feküdtem be az ágyba. Pár óra alvás után megéheztem, de pechemre a város összes étterme zárva volt, kivéve egy kínait. Aznap este éhesen megettem életem legszarabb kínai vacsoráját.

Kedd
Második nap megálltam Monopoliban ahol egy rövid találkozásom volt az első részben említett hölggyel. Ittunk egy kávét és kb egy órát beszélgettünk, majd tovább indultam Leccébe. Szerettem volna enni, de pont szieszta volt így minden étterem zárva volt.

Amikor megérkeztem a sógoromhoz egy fürdés után aludtam pár órát, majd esete elmentünk vacsorázni. Halat ettünk aminek jól megjegyeztem a nevét, de már nem emlékszem rá.

Szerda
Ma megcsináltattam (sógorom egyik alkalmazottja meghatalmazással elintézte) a codice fiscale-t majd délután szerettem volna bankszámlát nyitni. Nem jött össze. Itt a bankok nem hajlandóak olasz lakcímkártya nélkül bankszámlát nyitni. Persze volt bank aki mégis, de nála ez esetben 200€ felárral. Ezt kihagytam. Sógorom számláján a pénzem, meghatalmazással megveszi nekem a lakást, majd amikor van lakásom tudok csinálni lakcímkártyát és ekkor már lehet bankszámlám. Ilyen az amikor az ember Ubuntun törött csomaggal szopik. 🙂
Közben sógoromnak el kellett repülnie Milánóba és majd pénteken érkeznek vissza Bariba ugyanis a családja is akkor jön Budapestről. Így két éjszakára egyedül leszek. Holnap, ha lesz kedvem elmegyek a helyi Oxygen-be, ami a „lakásom” mellett van. Edzőruhát hoztam, de hangulatom most nem valami rózsás. Szerepe lehet annak is ebben, hogy a mai napon egyik kolléganő felmondott, akit kedveltem és kicsit meggyászoltam. Ez élet ilyen. Inkább dolgozzanak nálam törtető emberek akik pár év után itt hagynak, mintsem olyanok akik alkalmatlanok és az eltávolításuk miatt nekem fő a fejem. Persze nem csak e két szélsőséges állapot van, szerencsére többség valahol a kettő között van.

Ja, amúgy ma voltam a lakásban először. Jobb mint a képeken, de alakításra szorul. Ha ezen a nyáron itt szeretnénk lenni, akkor klíma+tisztasági festés és jöhetünk. Amúgy meg kb 4 hónap átépíteni. NAV onlineszámla miatt erre most nincs időm, nem akarok semmit ami elviszi a fókuszt.

Amiről eddig nem igazán írtam az érzelmek. Nem nagy öröm a három lányomtól és a feleségemtől távol lenni. Ha az ember otthon dolgozik/létezik mindig együtt, akkor ez még nehezebb, hiszen a levegőt is együtt vesszük otthon.

Érzelmek egy másik világa az ahogyan az ismerősök reagálnak az ingatlan vásárlásomra. Brutális. Vannak köztük igazi örömgyilkosok. Az az egészben a legszebb, ha azt mondanám, hogy vettem egy 60nm-es Balaton parti új lakást, akkor vállat sem vonnának az emberek. Ez pedig költségeiben hasonló dolog, csak kurva messze van és kicsit bátrabb. 🙂

Talán sokaknak ismerős az, ha vesznek valamit és bizonytalanok, akkor továbbra is nézegetik a hasonló dolgot és annak árát, hogy megnyugtassák magukat. Én nem vagyok ilyen, de mivel még nem vettem ugye meg így nem voltam rest és körülnéztem as „környéken”:

Albánia Vlora: Hihetetlen tempóban épül. Olcsó és nagyon szép. Árban az új építés 650€-tól kezdődik per nm. Kalandoroknak és bátraknak ajánlom csak, nekik is csak mérsékelten. Ugyanis hiába a nagyon szép épületek, azok lakói azokból a putrikból kerülhettek ki, ami előtte ott volt. Google StreetView jó barát. Ennyi pénzért olasz oldalon felújítandót kap az ember, de szerintem inkább azt válassza.
http://en.danushiproperty.com/

Montenegró: Na itt az árak kb 2000€-tól indulnak per nm. Ha tetszik nekik, ha nem ők szerbek, mert az országban szerbek vannak többségben. Ugyanolyan mogorva népség, mint a horvát.

Ne feledjük a Balkán még csak most tanulja a turizmust, ahogyan a Balatoni pecsenyés a nyolcvanas években. Ezek az országok nagyon messze vannak még a nyugattól, ha egyáltalán a kulturális hiányosságaikat valaha be is hozzák.

Ma rájöttem még valamire. Mit is jelent itt a jó környék kifejezés. Ha a házad körül csak drágább ingatlanok vannak, akkor te jó környéken laksz. Ha a házad fullos, de akár az egyik szomszédod nem, akkor peched van, szar környéken laksz. 🙂 Nem vicc. Két lakást is kinéztem a megvásárolttól mind a kettő 300 méterre van kb, de mind a kettő rossz környék. Igazából ez otthon is igaz. Nagy nyerő megvenni a jó környéken a legszarabbat. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük