Olaszországi ingatlanvásárlás S01E15

Hétfőn elrepültem Bari-ba, majd autót béreltem és azzal lementem a sógoromhoz.  A repülőn ismét megállapítottam, hogy van üzleti kapcsolat a két ország között, részünkről lányokat exportálunk talppal az égnek munkára. Útban Lecce felé megálltam Monopoliba, ahol együtt ebédeltem Robertával (aki itt él, korábban említettem már őt). Megmutatta nekem a helyi halász kikötőt, amiről lőttem két képet. Íme:

Utam a sógorom cégéhez vezetett, mert ott kaptam meg a lakása kulcsát. Este találkoztam Sergioval aki a felújítást fogja végezni. Becsült munkadíja (anyag nélkül) 250-350 euro per nm, ami picit meglepett, mert olcsóbbra számítottam. Oké, igazából szétverem teljesen, ez nálunk is kb ugyanennyi Budapesten. Munkadíjban benne van az anyagmozgatás (4. emelet), bontás, szállítás, sitt elvitel. Este megjött Milánóból a sógorom akivel elmentünk sushizni, bár addigra én már ettem. Kértem egy Miso levest amiből kiettem a halat és ittam két pohár prosecot, így este e sűrű nap után már nem volt szükségem dajkamesére. Aludtam másnap 10-ig.

Kedden elmentünk az önkormányzathoz, ahol  lakcímkártyát szerettem volna, de nem jött össze, mert hiányzott a biztosításom. Vagyis hiába vettem lakást, hivatalosan nem lakhatok benne, amíg nincs biztosításom. Ugye az egész nekem azért kell, mert belföldiként az első ingatlanra nem kell adót fizetnem és az illeték is olcsóbb így.
Akkor a helyes ügyintézési sorrend első körben:
– codice fiscale (adókártya).
– egészségügyi biztosítás (550 euro / év)
– igazolás minimum 6.000€-ról (budapesti bankszámla kivonat)
– lakcímkártya
– bankszámla
– közművek átírása
Mivel nálam felújítás lesz, így a saját lakásomba nem tudok bejelentkezni (ott keresnének és az szét lesz verve) így első körben a sógoromhoz jelentkezem be. Itt fognak keresni, ezért ellenőrzéshez kell pár személyes holmi a helyszínre, mert ugye én még ingázom és valahogy bizonyítani kell, hogy itt fogok élni, lesz itt személyes tulajdonom és nem vagyok strómanja senkinek, de senkinek. A szép az egészben ahogy lemegy a fenti szekvencia kb kezdhetem elölről, mert lakcímkártya hiányában a közműveket a sógorom nevére írattuk.
Amikor kész a lakásom:
– új lakcímkártya kell
– banknál címmódosítás
– közmű átírás
– egészségbiztosítónál címmódosítás

Szerda. Voltunk megint az Enel-nél (nála lesznek a közműveim), hogy befejezzük a gázszerződést, mert tegnap kifagyott a rendszerük és nem tudtuk lezárni. Itt megemlítem, hogy itt a gázóra és a villanyóra is GSM (fixme!) küldi az adatokat, szóval nem jön az olvasóember. Az Enel amúgy pont a lakásommal szemben van és mellette az önkormányzat ahol a lakcímkártyát kapom majd meg. Ha már itt voltunk bementünk oda is és megkérdeztük ennek a menetét. Lakcímkártya igénylés 16€ (illetékbélyeg a helyi traffikban),  ami 45 napig tart eközben kijön a rendőrség ellenőrizni, hogy itt élek-e. További 16€ az ideiglenes lakcímkártya amit remélhetőleg megkapok azonnal. Bízom benne, hogy ma sikerül elintézni a biztosításomat, holnap lesz ideiglenes lakcímkártyám és csinálhatok bankszámlát is. Remélem.  Itt tartok, folytatás következi, mert vasárnapig maradok.

Vélemény, hozzászólás?