Olaszországi ingatlanvásárlás S05E19

Sokan jönnek Magyarországról Olaszországba. A többség olyan helyekre megy amit látott valahol, vagy ismerőse mesélt neki róla, vagy hallott róla. Ezek a helyek tipikus turista helyek, ahol tömeg van. A legnépszerűbb helyeken a törölközök összeérnek. A mi családunk nem ezeket a helyeket szereti itt. Hanem:

Kedvenc helyünk

Mint látható, ezen partrészen rajtunk kívül csak pár ember van. A videó egy hétköznapi napon készült. Hétvégén kb 50 méterenként van egy-egy család. Augusztus végén, volt olyan amikor kilométeres körzetben csak mi voltunk. Azt szeretjük ezeken a helyeken, hogy csak mi vagyunk és csak egymásra figyelünk. Nincs zavaró tényező. Nem bömböl a zene, nem kér a gyerek 5 percenként valamit a büféből, nem keveredik el a tömegben. Számunkra ez az igazi kikapcsolódás és pihenés. Az itt töltött idő bensőséges és nagyon nyugodt. Annak ellenére, hogy rühellem a minőségi idő kifejezést (mert önbecsapás arra, ha valaki keveset van a másikkal), de ha valami az, akkor ez bizony az. Az ok amiért van itt Pugliában lakásom, ezen a videón és a kontextuson keresztül remélem átmegy mindenkinek.

San Cataldo-i lakással kapcsolatban van egy új történetem. Nagyban glettelek a teraszon, amikor a szomszéd elkezd nekem vadul magyarázni. Kicsit beparáztam, mert értettem annyit, hogy a glettelésről beszél nekem. Azt hittem azt reklamálja meg, hogy glettel eltüntetem a részemen a rücskös felületet. Elméletileg ugye, az egységes homlokzati kép vagy arculat, akár szabályozva is lehet valahol, amit jelenleg én nem ismerek. Na mondom, nyomhatom fel a nemes vakolatot a végén. Persze azt megelőzően is az lenne a munkafeladat, hogy először síkba kell húzni a felületet. Eközben a szomszédom egyre csak ismétli magát, de én semmit sem értettem. Átmentem hozzá telefonnal, hogy a google translate párbeszéd funkciójával beszélgessünk. Kiderült azt szeretné, ha nála is glettelnék. 🙂 Mondtam neki, hogy én nem vagyok szakember, pénzügyi igazgatóként dolgozom. Mondta nem baj, majd berángatott a lakásába és megmutatta a repedést. Mondta csináljam meg neki, de lefesteni nem kell, azt majd megcsinálja ő. Egy darab repedés volt. Pár perc munka. Erőszakos volt, én meg gyenge. Megígértem neki, hogy meg fogom csinálni. Az összes haverom otthon most ezen nevet. 🙂 Épül az itteni egzisztenciám! Lesz itt munkám minden nyárra.

Másik történetem, hogy tegnap szemtanúja voltam életem első lakógyűlésének. Itt ugye ezt ügyvéd vezeti le, aki a közös képviselő is egyben. Ennyi káromkodást ritkán hal az ember. Keményen összevesztek egymással a lakók. Én arra érkeztem meg, hogy azt hittem a 80 éves pasi megüti a tolószékes 75 évest. Azon vesztek össze, hogy hogyan spóroljanak. A 80 éves egy gazdag nyugdíjas, a 75 éves nem. Az volt a spórolási javaslat, hogy felváltva takarítsanak. Én az ilyenen nem idegeskedem. Ahogy akarják, majd én nem takarítok, emiatt majd ők akarják megszavazni azt, hogy akkor legyen fix külsős takarító újra, mert van aki jelenleg nem takarít. A passzivitással sokan céget vezetnek, sőt! egyesek országokat is. Szóval repkedtek a cazzo-k, a va fanculo-k. Egyszer csak nem bírta tovább az ügyvédnő az asztalra csapott és egy va fanculoval nyitott. 🙂 A lakógyűlésen a szavazás eredménytelen volt, augusztusban folytatják. A végén a 80 éves (ő a haverom, mindig magyaráz nekem valamit) feljött a tetőre, ekkor én a sógornőmet ráuszítottam, hogy mondja el az öreg mi volt lent. Röhögött az egészen, azt mondta tipikus olasz lakógyűlés ez. Pár perce még azt hittem lenyomja a tolószékest. 🙂 Megjegyzem a település legjobb részén van ez a társasház. El sem tudom képzelni a többi helyen mik mehetnek.

Még valami. A San Cataldo-i lakásom megvétele után a sógorom testvére is vett itt egy házat, és a mai napon a sógorom pedig Gallipoliban vett egy tengerparti lakást nagy terasszal. Úgy látszik motiválom a rokonaim. Mondjuk a sógornőm azt mondta, hogy bár a Gallipoliban lévő lakás 3,5x annyi volt, mint az én San Cataldo-im, de valószínűleg a hozama nominálisan ugyanannyi lesz, ha kiadnánk mindketten. Ebben a szép az, hogy a sógorom közgazdász doktor, a milánói egyetemen még anno tanított is. Hiába na, az érzelmek döntenek. Amúgy Gallipoli menő hely, mert nemzetközi vizeken hajózó yachtok is kikötnek feltölteni magukat ott.

Vélemény, hozzászólás?