Olaszországi ingatlanvásárlás S05E18

Most, hogy már két autóval vagyunk itt, végre tudok dolgozni is. Hétfő óta csak csiszolok és glettelek, na meg anyagot szerzek be. Megvásároltam a festéket a bejárati kiskapura, a nyílászárókra, falra kívülre és belülre, vettem glettet és mélyalapozót, valamint fehér cementet a lábazat javításához. Nincs még meg minden. Remélem jól értettük egymást az eladóval és jó anyagokat adott. Ebben most amúgy el vagyok bizonytalanodva, mert matt (selyemfény?) festéket kértem az ablakokhoz, de a net szerint fényest kaptam. Igazából mindegy, ilyenen nem akadok fent. Mindkettő jól néz ki.

Kezdésnek a hátsó lodzsát választottam. Az ok egyszerű, kevésbé van szem előtt. Van önbizalmam a munkához, hisz különben nem kezdtem volna bele, de önkritikát is képes vagyok gyakorolni. Ez a lodzsa kb 8 nm nettó. Az elvégzendő munkák: falfestés, nyílászáró mázolás, műfű lerakása, betonfestés. Napi 3 órát áldozok a feladatra, de ma kivételesen ez 5 lett. Eddig 14 óra munka után a csiszolás kb, 75-80%-a lehet kész, a glettelés a nyílászárókon részleges, a falon pedig csak próbát készítettem. Sajnos túl meleg van a gletteléshez. Kezdőként kell nagyon gyorsan dolgoznom az anyaggal, mielőtt megköt a kezemben. Becslésem szerint a kitűzött feladat első harmadánál tarthatok.

Glettelés előtt a fa barázdáiban lévő korhadásokat eltávolítottam, ezt drótkefével (kézi és gépi) és egy multifunkciós barkácsgéppel, valamint kézi csiszolással tettem. A csiszolóvászon szemcsemérete 40-80-120 attól függően, hogy a fa melyik részét csiszoltam, ugyanis a nap nem egyformán érte, így az állapota is különböző, a csiszolás mélység is az. Glettelés után érdemes másnap lecsiszolni, mert akkor még nem olyan kemény a glett és gyorsabban végez az ember. Itt jön az első szabály, annyit glettelj és olyan vastagon amit másnap képes leszel lecsiszolni. Másnap én a csiszolást addig folytattam, amíg meg nem jelent a fa felülete és a glett csak a barázdákban illetve, ahol a fa kicsit homorú lett az idők folyamán ott a közepén nem maradt. Lényegében minden felesleges glettet eltávolítottam. Amikor az ember ilyen munkában van benne, érdemes többször átnézni, átsimítani. Simításra tökéletesen síknak kell lennie, az optika nem számít, mert fedő festéket fogok hozzá használni. Áttetszőség szinten kétféle festék van, vastag és vékony lazúr. Én vastagot fogok használni ez teljes fedést ad, nem fog látszani a faerezete. Öregebb fánál, ahol már sok a javítás talán ez a célszerűbb is, különben a hatás túl rusztikus lesz. Persze ez is cél lehet, de nem ennél a lakásnál. Ez egy modernebb külsőt fog kapni, ehhez pedig a teljes fedés kell.

Közeli kép a glettelés utáni csiszolt állapotról. A látszat ellenére a felület teljesen sík.

Munkához használt eszközök 30-as és egy 100-as spatulya a glett felhordásához és a fal kaparásához valamint egy BOSCH PMF 220 CE multifunkcionális gép.

Mai állapot csiszolások után.

Vélemény, hozzászólás?