a Olaszországi ingatlanvásárlás S06E01 – Olaszországi Ingatlanvásárlás

Olaszországi ingatlanvásárlás S06E01

Fausto (a generálkivitelező) levonult a San Cataldo-i lakásból. Végre. Tavaly augusztusban azt mondta, hogy ők 1 hónap alatt megcsinálják. Március végén, 8 hónappal később levonult. Kezd ott délen is elfajulni az építőipari szakmunkás hiány, emiatt a kivitelezők a Budapesten már megszokott viselkedési stílust veszik fel magukra. Neki is voltak bepróbálkozásai, malacperselynek nézett, amit rosszul viseltem. A Sebhelyesarcúban Al Pacino valami olyanról beszélt, hogy egy férfinek két fontos dolog van az életében: a szava és a tőkei. Ugyanezt vallom a katonaság óta. Akkor megfogalmaztam magamban, hogy mindenkin ugyanaz a zöld ruha van, de egy dolog különböztet meg minket, a szavunk. Kevesen voltak ott azok, akik amit mondtak, azt is tették. Ha valamit megígértek, akkor azt be is tartották. Számomra ezt jelenti férfinek lenni (ezt most nagybetűvel kellett volna írnom, de azt utálom). Emiatt a gondolat miatt, azóta is kényszeresen elsődleges számomra a szavam betartása. Soha senkinek nem kívánok csalódást okozni azzal, hogy nem teljesítem az ígéreteimet. Ilyen vagyok a pénzügyeimben is, és ezt várom el másoktól is. Megjegyzem, nincs különösebb elvárásom senki felé, de azt konzekvensen elvárom, hogy a saját szavát mindenki betartsa körülöttem, annak legyen súlya az ígérő önmaga számára is. Ha egy emberben ez nincs meg, akkor őt ignorálom az életemből, mivel az ilyen egyedekkel felesleges beszélgetni bármiről is. A szememben alantas létforma az ilyen ember (de inkább lény ő, nem ember).

Fausto azért volt nekem csalódás, mert még a saját szavát sem tartotta be. Pedig azt nem nehéz. Nem kell felelőtlenül ígérgetni. Ennyi. Ő mondta a határidőket, senki sem sürgette. Mondhatott volna más dátumokat is. Kicsit olyan érzésem volt vele kapcsolatban, mintha egy kokosban kellene megbíznom. Stílusa megnyerő, igazi építési vállalkozó, aki a csepeli firnyákkal időnként hasba akaszt. Ugyanazért a munkáért több pénzt szeretett volna kiénekelni belőlem. Ez nem ment neki. A végén annyira eldurrant az agyam, hogy azt írtam neki: „Ne szórakozz velem. Tartsd be a szavad. Nem olyan nagy elvárás ez. Ha most Magyarországon lennénk, akkor a pénz és a verés között választhatnál. De azt is csak a mai napon, utána én választok.”
Azt hiszem ez a pár tőmondat szépen megmutatja hová jutott a szerelmünk. Mivel Google Translate segítségével kommunikáltam, mindig tömören fogalmaztam, hogy biztosan átmenjen az üzenet. Átment.

Amikor Fausto a sógoromnak átadta a kulcsot, kb 5 percen belül a végösszeg a számláján volt (Ebben is kényszeres vagyok. Kényszeresen jól fizető.). Egyből hívta a sógornőmet (ő a projekt belsőépítésze), hogy milyen korrekt vagyok, ő még az életében ilyen gyorsan nem kapta meg a pénzt senkitől. Bármikor, ha kell valami, ő nagyon szívesen jön. Ne jöjjön. Ezt még -amit művelt- el kell felejtenem. Ehhez idő kell. Nem haragszom, de nem is felejtek. A haragom ugyanis káromkodás által hagyja el a testem. Abból meg volt bőven.

A berendezési tárgyakat elkezdtem megvásárolni. Nem tudom mikor megyek le, de még szezon előtt az biztos. Körülbelül 1 hétre van szükségem arra, hogy levigyek mindent és berendezzem a lakást, összeszereljem a bútorokat. Első becslésre, 4-4,5M Ft lesz az összes berendezés + műszaki cikkek, ami maximum további 1,5M Ft. Ekkor lesz a projekt 120.000 euro. Egy balatoni ingatlanvásárló csak vágyakozva nézi, milyen olcsón megúsztam a tengerparti nyaralót. 🙂

Ha már Balaton. Nekem a tippem az, hogy erősen konszolidálódni fognak az ingatlanárak a következő években. Minimum nominális befagyásra számítok, de nem zárom ki a nominális árcsökkenés lehetőségét sem. Ugyanis a legtöbb ingatlan itt másodlagos a tulajdonos életében. Olykor kellhet jobb helyre is a pénz. Most pedig egy ilyen időszakra számítok a világban.

Tavaly nyáron amikor kint voltam Leccében, írtam egy pársoros szkriptet, ami az ingatlan.com -ról szedi le a hirdetések számát, bizonyos keresési feltételeknek megfelelően.

Budapest – minden lakás hirdetéseinek száma:
2022.08.05: 27.715
2023.04.04: 32.352

Balaton déli part*, új építésű lakások hirdetéseinek száma:
2022.12.05: 594
2023.04.04: 786
*Egyik barátom itt kíván beruházni, az ő kérésére loggolom a hirdetések számát.

ps.: A hirdetések száma önmagában nem mond semmit. Nem is érdemes az alapján következtetni bármire is. Simán levezethető belőle bármi és az ellenkezője is.

3 hozzászólás “Olaszországi ingatlanvásárlás S06E01” bejegyzéshez

  1. Szervusz! Ma jött szembe a blogod olasz ingatlanvásárlási tapasztalatok után kutatva. 3 órája olvasom,nagyon izgalmas, nem tudom “letenni”, holnap folytatom 🙂 Montenegróban járok kissé hasonló cipőben 2014 óta, még egy villanyszerelo okj-t is megcsináltam, hogy a magam ura legyek, közben a balatoni nyaralot is eladtam, annyira más a tenger. Ám a sok ide-oda autózást már nem bírom és így jött ötletnek (Észak-)Olaszország, mert tenger a muszáj és közelebb van Budapestről. Kiadással, nyaraltatással már én sem vesződök, csak a család legyen együtt nyugiban 🙂
    Gratulálok a “lelki” befektetésedhez ez úton is. kitűnik, hogy sok örömet okoz!jó pihenést! 🙂

    1. Köszönöm a visszajelzést! Sok sikert a kalandhoz! 🙂

      A villanyszerelés OKJ nekem is rajta van a todo listámon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük