Olaszországi ingatlanvásárlás S05E07

Múlthét hétfőn reggel indultam, de előtte bevásároltam kertibútorból. Budaörsön a Curver márkaboltban vettem 6 db halmozható napágyat és egy 4 fős kerti szettet. Ezek mind a tetőteraszon lesznek, alatta műfűvel. Teherautóval jöttem, a felújításhoz szükséges minden szerszámmal. De hogyan jutottam el ideáig, hogy én fogom felújítani az ingatlant?

Januárban amikor megvásároltam az ingatlant, már vittem magammal Sergio-t, aki a leccei lakásomat is csinálta. Miután hazaértem vártam a kalkulációját. Nem adott, helyette közölte nettó 45-50-55 ezer euróra számítsak munkadíjra, de majd meglátjuk, merte lhet, hogy több lesz. Kiakadtam. Eközben csinálta a leccei lakásom radiátorcseréjét és az új külső ablakok felszerelését. Három hétre rá, hogy megalkudtunk kész lett. Majd bejelentette, hogy több lett. Nem fizettem neki többet, mert:
1. nem tájékoztatott előre
2. nem hagyott döntési lehetőséget
3. betartom a szavam mindig és ugyanezt várom el.
Duzzogott, mint egy sértődött kisgyerek, de elfogadta. Majd amikor rákérdeztem a San Cataldo-i lakás árajánlatára azt mondta, hogy nettó 55-60 ezer anyag nélkül, de majd meglátjuk. Mondtam neki, hogy én nem így dolgozom. Van ár és van ütem a fizetésre. Mi alapján tudnám elfogadni az árait, ha nem ismerem a részleteket? Mi alapján tudnék fizetni neki, ha nem tudom mi mennyibe kerül? Mi alapján tudnánk eldönteni, hogy az ár mit tartalmaz? Mi alapján tudná bármely irányba módosítani az árat, ha nincs referenciapont? Ő akkor sem ad ajánlatot, ennyi és kész. Vagy kell, vagy nem kell. Mondtam neki, akkor megcsinálom magamnak. Tényleg rendesen felhúzott.

Most, amikor megérkeztem ide leccebe, másnap találkoztunk, hogy visszaadja a leccei lakás kulcsát. Adtam neki egy menekülőutat. Mondtam, átterveztük (nagyon kis módosítás) a San Cataldo-i lakást, ha részt akar venni a munkában beszélhetünk róla, de én most úgy jöttem ide, hogy megcsinálom az egészet magam. Nem sürgős, mert a lányom akinek szántan idén inkább Balatonozik a barátaival. (Horribile dictu! Ez sajnos igaz.) Mindegy mikor leszek kész, és addig maradok amíg akarok. Megszeppent, márt látta az elszántságot rajtam, beült velem a teherautóba és kimentünk a lakáshoz. Vinyl padlót és csempét vettem, amivel nekem kényelmes dolgozni. Mondta, ő sohasem dolgozott ezekkel. Mondom semmi baj, akkor azt nem kell megcsinálnia. Csak a lakás belső részét árazza be, burkolás nélkül. Ablakot nem kell festeni, mert azt is megcsinálom én. Miközben írogatott leakasztottam az ajtókat a helyéről. Pusztakézzel letéptem a burkolatát a keretnek és kiszedtem a keretet is. Kemény nyomást raktam Sergiora, és sikeresen prezentáltam, hogy itt nem lesz szórakozás a munkával. Nekem szerszám sem kell és széttépem a házat. 🙂 Eredmény? Kedvezménnyel nettó 5 ezer euró a munkadíj! 🙂 Haha! MegaLoL! Az ajánlatot egy közös WhatsApp csoportba küldte, amit lát a családom is (sógornőm a belsőépítész). Ők visítva röhögtek rajta! 🙂 Amikor a barátaimnak elmeséltem azok is majd meg fulladtak a sztorin. Mondták: jól toltam! Pedig nagyon nem blöffölni jöttem, én tényleg nekiálltam volna, na de ennyiért inkább napozok. 🙂 Az árajánlatot követően vártam még két napot, amikor visszajeleztem neki, hogy kérek új ablakra+ zsaluziára is árat, de jeleztem, hogy én is bekérek mástól is árat. Itt tartunk most. Belső Sergio + anyag 7 ezer euró, szerintem kb ennyi lesz az új külső nyílászárók munkával együtt. Otthon elköltöttem 5 ezer eurót induláskor, az utam kb. 1 ezer euró volt. Még kérek külső festésre is árat Sergiotól, ami kb 100 nm és kb 15 eurót fog mondani rá anyag nélkül. Még lesz klíma szerelés is, ami tippre (ha kidobjuk a meglévőt), akkor maximum 5 ezer euró. Vagyis összesen 26.500 euró, ha jól számolok, amit kerekítsünk 30 ezer euró bruttóra anyaggal együtt, mert úgyis lesznek még apróságok. Berendezés még kb 10 ezer euró.

Vélemény, hozzászólás?